Canvas en Posters Industrieel

De industriële stijl wordt gekenmerkt door minimalisme en goed doordachte accessoires. Ontdek hoe je industriële interieurs ontwerpt.

Industriële stijl - wat onderscheidt industriële interieurs?

Veel mensen associëren industriële stijl met sobere en ongemakkelijke interieurs. Maar het is belangrijk te weten dat daarachter elegantie, ruimte, een doordacht ontwerp en zorg voor het milieu schuilgaan.

De industriële stijl ontstond in de jaren 1950 in de Verenigde Staten. In die tijd begonnen verlaten fabrieken door gewone mensen te worden bewoond en aan het leven te worden aangepast. Het werd 20 jaar later bijzonder modieus. Dit was allemaal te danken aan de New Yorkse kunstenaars (waaronder Andy Warhol), die in dergelijke kamers woonden, creëerden en hun werk tentoonstelden. Industriële interieurs worden ook wel lofts genoemd.

Wat is de industriële stijl?

Industriële interieurs worden voornamelijk gecreëerd in gebouwen die vroeger fabrieken, productiehallen of magazijnen huisvestten. Bouwers passen ook vaak nieuwe gebouwen zo aan dat de aangeboden appartementen lofts lijken. Men mag echter niet vergeten dat de industriële stijl ook met succes kan worden toegepast in een eengezinswoning of appartementencomplex. Goed gekozen behang, vloeren, decoraties, meubilair en de juiste indeling zijn alles wat nodig is.

De interieurs in industriële stijl zijn groot, ruim, licht en open. Vaak ontbreken er muren die de verschillende kamers van elkaar scheiden. Grote ramen die niet door jaloezieën, rolluiken, gordijnen of vitrage worden bedekt, zijn eveneens kenmerkend. De accessoires zijn gering in aantal, goed doordacht en vallen op door hun origineel design. Minimalisme is een van de kenmerken van industriële vormgeving.

Industriële stijl kenmerken omvatten ook:

  • onopvallende kleuren,
  • het gebruik van grondstoffen,
  • vermijd te veel meubels en aanvullingen,
  • het gebruik van antieke apparaten en meubels,
  • vermijd gordijnen en jaloezieën voor de ramen,
  • voldoende verlichting in de kamer,
  • geven een indruk van ruimte in de kamers.

Industriële interieuraanvullingen

Industriële interieurs worden gekenmerkt door een matig gebruik van accessoires. Maar degenen die er zijn, zijn er niet toevallig. Over elke decoratie moet goed worden nagedacht, want heel vaak vestigt zij alle aandacht op zich. Bovendien kunnen overbodige voorwerpen ervoor zorgen dat de kamer zijn ruwe en elegante stijl verliest, en de indruk van ruimte vermindert.

Industriële interieuraccessoires zijn voorwerpen die een ziel en een interessante geschiedenis hebben. Het is de moeite waard een oude schrijfmachine, een rooster, een naaimachine, een grammofoon, een fiets, een ladder, fabrieksgereedschap of motoronderdelen in de huiskamer, de gang of het kantoor te zetten. Dit soort voorwerpen versterkt de stijl en de vroegere bestemming van het gebouw.

Alle soorten balken die het plafond ondersteunen, beugels, kolommen, metalen trappen, buizen of draden worden ook tot de industriële interieurinrichting gerekend. In plaats van ze te verbergen, is het beter ze te tonen. Hierdoor is het mogelijk om tegen lage kosten waardevolle decoratieve elementen te verkrijgen.

Je mag de verlichting ook niet vergeten. Lampen in industriële stijl zijn meestal gemaakt van metaal of aluminium, waardoor ze zwaar en massief lijken. Zij kunnen de vorm aannemen van koplampen, grote lampen die aan slordig opgehangen draden hangen of kroonluchters van draad. U kunt zich het beste een voorstelling maken van de verlichting die in de productiehallen van de fabriek zou kunnen worden gebruikt en soortgelijke verlichting kiezen.

Industriële interieurs kunnen niet zonder posters en foto's. Zij tonen gewoonlijk moderne afbeeldingen, architectonische en mechanische elementen, stadsplattegronden, tandwielen, fabrieksschoorstenen, enz. Het is niet nodig om deze versieringen aan de muren te hangen. Het frame kan op de vloer worden geplaatst, op een ladekast of leunend tegen een bank.

De industriële stijl is niet comfortabel. Daarom is er onder de versieringen niet veel textiel. Gordijnen, vitrages, gedessineerde tapijten en bedspreien zijn niet inbegrepen. De kussens van sofa's en stoelen worden in discrete kleuren gehouden - soms worden zij doorbroken door een of twee kussenslopen in een intense kleur of met een geometrisch patroon.

Badkamer in industriële stijl

De badkamer in industriële stijl moet in grijstinten worden gehouden. Voor de wanden en de vloer moeten keramische tegels of een materiaal dat beton imiteert worden gebruikt. Houten elementen zullen ook goed werken. Het is noodzakelijk grote spiegels aan de muren te hangen, die zeer goed verlicht moeten zijn. De wastafel, het bad en andere toiletbenodigdheden moeten hoekig van vorm zijn.

Keuken in industriële stijl

Industriële stijl in de keuken is vrij eenvoudig te introduceren. Vaak is het niet eens nodig om speciaal meubilair te kiezen - houten en glanzende meubelen werken goed. Het belangrijkste is de juiste indeling en accessoires. Het is de moeite waard om een steen op de muren te plaatsen. Op de vloer daarentegen zullen tegels die beton imiteren goed werken. Hang bijvoorbeeld metalen lampen aan het plafond en verberg onnodige apparatuur en gebruiksvoorwerpen in kasten of laat ze juist uitstallen op houten planken. Keukenapparatuur in industriële stijl is zo gebruiksvriendelijk dat fabrikanten van apparatuur er steeds meer op toezien dat hun producten een interessant design hebben.

Hoe richt je een salon in industriële stijl in?

In een woonkamer in industriële stijl moeten niet te veel meubels staan. Een comfortabele, grote bank met grijze, grafietkleurige of beige bekleding moet in de centrale ruimte worden geplaatst. Lederen (of kunstlederen) sofa's zijn ook populair. De witte of oranje bakstenen van de muren moeten goed gecombineerd worden met grijze of zwarte verf. Grote lampen moeten niet alleen aan het plafond worden opgehangen, maar ook bij de bank, de fauteuil en de boekenkast worden geplaatst. Het is interessant om een originele decoratie in de woonkamer te zetten, bijvoorbeeld een fiets.

... meer
-40%
-40%