Canvas en Posters Scandinavisch

De Scandinavische stijl is een van de meest populaire stijlen voor interieurdecoratie. Kijk wat zijn kenmerken zijn.

Wat is de Scandinavische stijl? Hoe richt je Scandinavische interieurs in?

De Scandinavische interieurs zijn gastvrij, warm, ruim en licht. Ze zijn licht, eenvoudig en praktisch - allemaal om het comfort van uw huis te verhogen. Ze worden overheerst door felle kleuren in combinatie met contrasterende patronen. Kijk wat er nog meer is in Scandinavische stijl.

Scandinavische stijl is geen nieuwe mode. De oorsprong ervan gaat meer dan 100 jaar terug in de werken van de Zweedse schilder Carl Larsson. Het vertegenwoordigde heldere interieurs, vol pastelkleuren, licht, vrede en harmonie, die mensen over de hele wereld in verrukking brachten. Zij vormden ook een inspiratiebron voor latere ontwerpers, die originele, comfortabele en functionele meubelen van goede kwaliteit ontwierpen, die echter voor iedereen toegankelijk waren dankzij de betaalbare prijzen en de niet-geavanceerde materialen. De Scandinavische stijl werd niet alleen een van de middelen van de binnenhuisarchitectuur, maar had ook een enorme invloed op de hele kunst van de binnenhuisarchitectuur.

Scandinavische Stijlkenmerken

Scandinavische stijl wordt gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit. Elk detail is goed doordacht, dus er is geen ruimte voor onnodige meubels en accessoires. Daarom is het voor veel mensen sober en minimalistisch. In feite maakt het de kamers comfortabel, esthetisch en praktisch.

Hier is de Scandinavische stijl:

 • felle kleuren (wit, grijs, ecru),
 • praktische en esthetische regelingen,
 • minimalistische decoratie,
 • optische vergroting van het onderdeel,
 • natuurlijke materialen van goede kwaliteit,
 • accessoires in moderne of vintage stijl,
 • goed aangepaste verlichting,
 • geen of weinig gordijnen en jaloezieën,
 • interessant ontwerp op accessoires,
 • meubelen met eenvoudige vormen en een interessant design.

Er zijn drie verschillende soorten Scandinavische stijl:

 • de Finse variëteit - zij wordt gekenmerkt door eenvoud en elegantie, zij combineert kleuren op contrasterende wijze met geometrische motieven,
 • de Deense variëteit - gekenmerkt door lichtheid en subtiliteit, het spint wordt afgewisseld met pastelkleuren en de kamers zijn uitgerust met oud houten meubilair,
 • de Zweedse variëteit - gedomineerd door spinthout, hout en moderne accessoires.

De Scandinavische stijl evolueert voortdurend, en daarom onderscheiden veel ontwerpers nog andere varianten: hygge, lagom en scandi chic. De eerste wordt gekenmerkt door uitzonderlijk comfortabele interieurs. De tweede wordt gekenmerkt door maximaal minimalisme. En scandi chic is een sensuele en meer vrouwelijke variant. Maar vaker wel dan niet combineren Scandinavische interieurs kenmerken van verschillende types, wat elk ontwerp uniek maakt.

Wanden en vloeren in Scandinavische interieurs

Scandinavische interieurs worden gedomineerd door felle kleuren. De muren zijn meestal wit geschilderd, maar soms komen ook pasteltinten voor (bijvoorbeeld blauw of heidekleur). Sommige mensen besluiten een van hen in een donkere kleur te schilderen (zwart, grafiet, marineblauw), en te bedekken met imitatie bakstenen of hout. Behang met een winters bos- of geometrisch patroon is ook populair. Lichte panelen of tegels worden op de vloer geplaatst. De beste aanvulling op de Scandinavische stijl is echter hout - vooral wanneer dat wit is geverfd. Gedessineerde tapijten in pastelkleuren of zwart en wit zijn ook verplicht.

Scandinavisch Meubilair

Scandinavische meubels hebben een eenvoudige vorm, maar ook een origineel ontwerp. Ze hebben niet te veel versieringen en lijken licht. Meestal zijn ze gemaakt van hout en hebben ze een witte kleur. Vaak kiest men voor kasten, ladekasten of fauteuils uit de jaren '70 of '80, die met de hand worden gerenoveerd of aangepast..

Scandinavische meubels moeten praktisch zijn. Vaak hebben zij verschillende soorten oplossingen die het mogelijk maken noodzakelijke maar onooglijke voorwerpen te verbergen. Er zijn er niet veel in de kamers. Men mag niet vergeten dat interieurs een indruk van grootsheid en ruimte moeten geven, dus elke overbodige tafel of kast is in strijd met deze veronderstelling.

Accessoires in Scandinavische stijl

Scandinavische stijl moet worden benadrukt door goed gekozen accessoires. Of het nu een slaapkamer, een kamer, een woonkamer, een keuken of een badkamer is. Dankzij hen krijgt de kamer een unieke ambiance en een aangename, warme sfeer.

Accessoires in Scandinavische stijl zijn voornamelijk textiel, posters en meubelstickers. Ze worden gedomineerd door geometrische motieven, maar steeds meer mensen kiezen ook voor planten- of volkskunstmotieven. Ze zijn te vinden op kussens, dekens en gordijnen (dit is echter een zeldzaam element in Scandinavische interieurs).

Affiches zijn meestal voorzien van tekeningen, foto's, lege landschappen of plantaardige motieven. Meestal worden ze op de muren geplaatst, waardoor gevarieerde composities ontstaan. Veel mensen zetten de foto's in lijsten op ladenkasten, tafels en zelfs op de vloer. Spiegels zijn een veel voorkomend accessoire in de Scandinavische stijl. Ze zijn zeer populair omdat ze de ruimte optisch vergroten en het licht perfect weerkaatsen.

Verlichting in Scandinavische interieurs

Scandinavische interieurs worden gekenmerkt door hun helderheid. Dit staat in contrast met de weersomstandigheden (bewolkte dagen, regen, weinig zon) die in Scandinavië heersen. Daarom speelt verlichting een belangrijke rol in de regelingen. Samen met lichte muren, spiegels en zichtbare ramen kan dit zelfs een kleine kamer helderder en ruimtelijker maken.

In Scandinavische interieurs wordt de centrale verlichting versterkt door verschillende soorten kleinere lampen, wandlampen en lantaarns, die op verschillende belangrijke plaatsen in de kamer worden geplaatst. Zij worden geplaatst op de vloer, op tafels, op ladenkasten en hebben dus ook een decoratieve functie. Scandinavische lampen onderscheiden zich door hun minimalisme gecombineerd met een noot van extravagantie. Ze zijn vaak gemaakt van metaal of hout.

... meer
-40%
-40%
vanaf€ 22€ 37